Sídlo:

LUMO PLUS s.r.o.
Okružní 851/30
734 01 Karviná - Ráj

Provozovna:

LUMO PLUS s.r.o.
Dolní Marklovice 159
Petrovice u Karviné
735 72

tel./fax: 596 311 829
mobil: 731 577 621
e-mail: info@lumo.cz

Provozovna:

LUMO PLUS s.r.o.
Sokolova 696/32
Brno - Horní Heršpice
619 00

tel.: 511 111 094
fax: 511 111 905
mobil: 733 527 539
e-mail: brno@lumo.cz

servis

tel./fax: 596 311 829
mobil: 736 447 650
e-mail: servis@lumo.cz

bezplatná hlášení poruch na automatech

800 888 030

Něco o kávě


Káva je... 

 Káva je název pro keře tropické rostliny kávovníku, patřícího do rodu rostlin Rubiaceí. Tento rod obsahuje více jak 30 druhů, z nichž pouze 3 jsou využívány pro produkci kávy: kávovník arabský, kávovník liberijský a kávovník robusta. Keř kávovníku dorůstá v dospělosti výšky mezi 4,5 a 6 metry, je pokrytý lesklými zelenými lístky, které opadávají v průběhu 3 až 5 let.

Doba květenství kávovníku je velice krátká, plody (bobule) kávovníku dozrají během 6 až 7 měsíců společně se změnou barvy od světle zelené až po karmínově rudou. Zralé bobule připomínající třešeň rostou na větvích sdružené do malých skupinek, každá bobule obvykle nese 2 semena. Kávovník je nejvíce rozšířený na ostrovech Jáva a Sumatra, dále v zemích Arábie, Indie, Afriky a střední a jižní Ameriky. Největším producentem kávy na světe je Brazílie, která produkuje okolo 2/3 veškeré produkce kávy.

Káva roste...

Kávovník roste na bohaté půdě, umožňující rychlé vstřebání vlhkosti; nejlepší možností je pak kombinace prstě, dalších organických materiálů a lávových kamenů. Kávovníkům škodí mrazy, přesto jsou pěstovány spíše v chladnějším podnebí s okloní teplotou mezi 13 a 26 st. Celsia, v nadmořských výškách od 0 do 1800 m. Semena kávovníku nebo sazeničky jsou zasety přímo do zeminy, celé plantáže jsou bohatě hnojeny a důkladně obhospodařovány.

Sklizeň kávy...

Kávovník umožňuje první sklizeň až po 5 letech dospělosti, doba jeho následných sklizní se pohybuje v rozmezí 15 až 20 let. Průměrný roční výtěžek jednoho keře kávovníku se nachází okolo 0,5 kg, ve vyjímečných případech pak až v rozsahu od 0,9 do 1,3 kg. Sklizeň probíhá následujícími způsoby: ruční sběr vybraných plodů, nebo hromadné setřesení a rozlousknutí všech bobulí.

První metoda obvykle dále pokračuje tzv. mokrým procesem, kdy jsou bobule nejprve namočeny v kádích, mechanicky oloupány, fermentovány v tancích, opětovně proprány ve vodě a konečně praženy. Druhá metoda zvaná suchý proces je používána spíše na setřásaných plodech a zahrnuje pouze sušení bobulí a loupání. Výsledkem obou metod je pak tzv. zelená káva, kdy jsou odstraněny nečistoty a špatné bobule, zbytek je roztříděný podle velikosti do jednotlivých tříd.

Zpracování úrody...

Hlavními druhy pěstovaných kávovníků jsou kávovník arabský a kávovník robusta. Káva z kávovníku arabského získaná v západní hemisféře se dále dělí na brazilskou a jemnou. Brazilská káva se dále podle exportních přístavů dělí na Santos, Paraná a Rio, jemná káva pak podle oblastí sběru na Medellín, Armenia a Manizales v Kolumbii; podobným způsobem je pak značena i ostatní káva z jiných oblastí.
Dalším krokem ve zpracování kávy je pražení. Pro získání oblíbených chutí a vůní jsou nejprve bobule jednotlivých druhů náležitě promíchány, následuje pražení ve velkých válcích při teplotě okolo 193 st. Celsia pro jemné pražení, 205 st. Celsia pro středně praženou kávu a konečně 218 st. Celsia pro nejtmavší kávu. Pražené boby jsou rychle zchlazeny, v celku zasílány dalším velkozpracovatelům nebo rozemlety a hermeticky zabaleny. Tento způsob ochrany zaručuje čerstvou kávu po dobu až 3 let, čerstvá káva vydrží po rozbalení do 7 dní.